Filtre Kahve Makinesi Elektrik Tüketimi ve Aroma Tuşu

Arçelik marka K8115 Filtre makinesi sahibiyim. Makineyi esasen ben tercih ederek satın almadım. Bir şekilde elime geçmiş oldu. El ile pour over demleme yapmaya üşendiğim zamanlarda veya fazla kahve demlemem gerektiği zamanlarda kullanıyorum makineyi. Bu yazının konusu esasen, bu makinede bulunan bir tuş. Tuşun ismi "Aroma". Ne yaptığını merak ettiğim için biraz kurcaladım makineyi. Öğrendiğim bilgiyi paylaşma niyetindeyim. Aroma tuşu spesifik olarak sadece bu marka bu modele özgü bir tuş değil. Çeşitli modellerde aynı veya benzer isimlerde mevcut. Baka bir makinede tecrübe etme imkanına sahip olmasamda benzer mantıkla çalıştığını düşünüyorum. Makine görseli aşağıdaki şekilde. Saat ile programlaması olan standart bir filtre kahve makinesi esasen.

Bu tarz makinelerin çalışma prensibi oldukça basit. Altta bir adet rezistans bulunuyor. Bu rezistansın hem suyu ısıtma, hem sıcak tutma hemde ısınan suyun doğal olarak yukarı çıkmasından yararlanarak demleme görevini üstleniyor. Bununla ilgili güzel bir video var. Yazarak tarif etmek zor oluyor. İsteyen direk videoya göz atabilir. Filte Kahve Makinesi Çalışma Prensibi

Makinenin kullanma kılavuzunda "Aroma" tuşu için şöyle yazılmış: Cihaz, kahvenin aromasını yoğunlaştıran bir aroma düğmesine sahiptir. Kısa bir dokunuşla kahve aromanızı artırabilirsiniz.

Çalışma prensipi oldukça basit çalışan bir aletin kullanım kılavuzunda yazdığı gibi nasıl kahve aromasını yoğunlaştıracağını merak ediyorum. Kahvenin miktarı, öğütüm derecesi, suyun miktarını manuel olarak bizim belirlediğimizi düşündüğümüzde, makinenin kontrol ettiği iki farklı değişken geliyor aklıma. 1- demleme suyu sıcaklığı. 2- demlenme hızı. Bu yönde araştırmaya devam ediyorum.

Aroma Tuşu Çalışma Prensibi

Aroma tuşunun çalışmasını anlamak adına hem sıcaklığı hemde hızı takip edebileciğim bir yöntem var. Oda makinenin anlık enerji tüketimini takip etmek. Aşağıda ki gibi kahve makinesin anlık enerji tüketim grafiğini çıkartıyorum. Grafikte mavi standart demlemeyi, kırmızı aroma tuşu ile demlemeyi gösteriyor. Grafiktede anlayabileceğiniz üzere aroma tuşu demleme sırasında minimal aralar vererek demleme süresini uzatıyor. Yuvarlak renkli gösterilen yerler demlemenin bittiği süreler. Standart demleme 255 saniye, Aroma tuşu ile 355 saniye sürüyor grafikte. Bu süreler kahve makinesinde 4 cup a karşılık gelen su için ölçülen değerler. Yani yaklaşık 472ml suya karşılık geliyor.Tabi şunuda eklemek lazım. bu sürelerde filtrede kalan suyun süzülmesi dahil değil. Sadece makinenin su pompalamak üzere çalıştığı süreleri göstermekte.

Filtre Kahve Makinesi Elektrik Tüketimi

Hazır bu kadar uğraşmışken, kahve makinesinin toplam enerji tüketiminide hesaplayorum. Yine aynı miktar su için kahve demlemekte makina 63.1 Wh enerji harcıyor. Bu tarz makinelerin birde sıcak tutma fonksiyonları mevcut. Aşağıdaki grafikte siyah tarak gibi gözüken yerler, makinenin sıcak tutma fonksiyonu için ara ara çalışıp durmasını göstermekte. Bu makine için sıcak tutma süresi 1 saat civarında. Sıcak tutma ve demlemek için ise toplamında 138.5Wh enerji tüketiyor. Basit bir matematik ile sadece sıcak tutmak için 75.4 Wh gerektiğini görüyoruz.

Ülkemizde ki elektrik fiyatlarına göre ücret olarak hesaplamak istersek demlemek için 2.2 kuruş harcanmakta. Bu fiyata sıcak tutma fonksiyonunu da eklediğimizde toplamda 4.8 kuruşluk elektrik sarfiyatı olmakta.

Not: Bu fiyatlar 1kwh mesken elektriğin yaklaşık 0.35 TL olduğunu baz alarak yapılmıştır. Elektrik faturasında ki vergilendirme vs hesabına çok hakim değilim. Fiyat konusunda düzeltme gerekebilir.

Aroma Tuşunun Kullanımı Üzerine:

Kısaca Aroma tuşu demleme süresini uzatıyor. Yukarıdaki denememde yaklaşık 100 saniyelik bir fark mevcut. Makineden makineye ve su miktarına göre bu süre değişebilir tabiki. Kullandığınız reçeteye göre demleme sürenizde bir değişiklik istiyorsanız değerlendirile bilir. Genellikle aroma tuşunun acılaştırdığı üzerine bir genel kanı var. Oysa daha kalın öğütüm ayarı ile aroma tuşu kullanılarak güzel bir reçete de elde edilebilir.

Aroma tuşunu kişisel olarak kullanımım ise şu şekildedir. Eğer makinada 4 cup ve üzeri demleme yapıyorsam kesinlikle aroma tuşunu kullanmıyorum. 4 cup aşağısı için, özellikle 1-2 cuplık çok az kahve demliyeceksem kullanıyorum. Az kahve demlemelerinde kahve miktarı ile oynamak yerine süreyi arttırarak dengelemeye tercih ediyorum. Bu makineler zaten, melitta tarzı bir filtre kullandığından az miktar demlemelerde süreyi arttırmak doğru bir tercih olacaktır.

Hazır yazmaya başlamışken, bu tarz filtre kahve makinelerinde kullandığım bir kaç yöntemide yazmak isterim.

1- Ön-demleme (Pre-Infusion, Blooming) :

Kahve demlemeye başlamadan önce, kahve basketine eliniz ile sıcak su dökerek ön-demleme yapabilirsiniz. Ön demeleme sonrası makineyi başlatarak normal demlemeye devam edersiniz. Özellikle taze kavrulmuş nitelikli çekirdek kullanımında ön demlemenin önemli olduğunu düşünüyorum.

2- Demleme Süresini Hızlandırmak :

Eğer bu tarz makinelerde demleme süresini hızlandırmak istiyorsanız, su haznesine sıcak su ekleyip kahve demlemeyi öyle başlatta bilirsiniz. Bu yöntemi tam kapasite (10-12 cup) kahve yapıcaksam kullanıyorum. Haznenin tamamı kaynamış su yada bir miktar kaynamış bir miktar soğuk su karıştırarak deneyebilirsiniz. Tabiki burada net bir süre veya hızlanma miktarı hesaplamak yada ona göre plan yapmak zor.

3- Düz kahve yatağı için :

Sahip olduğum Arçelik makine de dahil olmak üzere, özellikle ucuz filtre kahve makinelerin en kötü yanlarından biri demleme suyunun bir noktadan ağırlıklı gelerek filtredeki kahvelerin ortasında bir göçük oluşturması. Demleme bittikten sonra filtreye bakarak makinenizde böyle bir problem olup olmadığını görebilirsiniz. Bunu aşmak için kendi çözümüm, kahvenin üstüne düz çay süzgeçi veya french press filtresi tarzında bir obje koyuyorum. Düşen su direk saçılıyor ve neredeyse tamamen düz bir yatak elde ediyorum. (Yani melodrip tarzı bir yöntemi makineye uyarlamış oluyoruz.)